top of page
Writer's pictureAnna Porola Os. Harjula

Kem­pe­le­läi­nen Ra­ja­kor­pi Ranch he­vos­alan edel­lä­kä­vi­jä­nä

– län­nen­rat­sas­tus­ta voi opis­kel­la en­sim­mäis­tä kertaa Suo­mes­sa pe­rus­tut­kin­to­na tai eri­kois­tu­mis­opin­toi­na.


Julkaistu : 25.8.2023 Rantalakeuslehti


Rajakorpi Ranchillä alkaa reilun vuoden kestävä 60 osaamispisteen laajuinen koulutus. Se toteutetaan koulutuskeskus Brahen Ruukin luonto- ja hevoskeskuksen kanssa.



"Opinnot kattavat maastakäsittelyn ideologiaa, etiikkaa ja työhevosen kouluttamista karjaa hyödyntäen sekä lännenratsastuksen perusteiden oppimista ja ohjaamista."



KOKO JUTTU :


Kempeleessä Rajakorpi Ranchilla starttaa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Suomen ensimmäinen lännenratsastuksen erikoistumisopintoihin tähtäävä lähijakso yhteistyössä Koulutuskeskus Brahen Ruukin luonto- ja hevoskeskuksen kanssa. Reilun vuoden kestävä 60 osaamispisteen laajuinen koulutus on ensimmäinen mahdollisuus opiskella Suomessa lännenratsastusta perustutkinnon kautta tai erikoistumisopintoina.

– Koululta otettiin meihin yhteyttä, kiinnostaisiko yhteistyö heidän kanssaan. Tarve lännenratsastuksen erikoistumisopinnoista on lähtöisin opiskelijoista, sillä he olivat toivoneet mahdollisuutta opiskella lännenratsastusta ja maastakäsittelyä, Rajakorpi Ranchin yrittäjä ja nykyään myös Ruukin koulun opettaja Anna Porola kertoo.

Luonnonvara-alojen toimialapäällikkö Riikka Pajuvesa-Korkala vastasi oppilaiden pyyntöön välittömästi, sillä vuonna 2021 hevospalveluohjaajan opintosuunnitelmaan on lisätty mahdollisuus opiskella myös lännenratsastusta. Oppilaitokset eivät kuitenkaan ole aiemmin toteuttaneet kyseistä opintokokonaisuutta.

– Käytännössä opsin rakentaminen alkoi ihan tyhjästä. Olen keskustellut paljon suomalaisten kollegojeni kanssa, jotta olemme saaneet hyvän opintokokonaisuuden. Piti miettiä kovasti, miten kokonaisuus palvelee mahdollisimman hyvin. Olemme vetäneet 10 osaamispisteen laajuisia lyhytkursseja, joiden pohjalta on kasattu laajempi kokonaisuus.


Opinnot kattavat maastakäsittelyn ideologiaa, etiikkaa ja työhevosen kouluttamista karjaa hyödyntäen sekä lännenratsastuksen perusteiden oppimista ja ohjaamista. Koulutuksessa on mahdollista lähteä kansainvälisille harjoittelujaksoille tutustumaan lajin kulttuuriin sekä perinteisiin.

– Luvassa on siis kattava klassisen sekä perinteisen lännenratsastuksen kokonaisuus, jossa pääpaino on hevosen ja ihmisen kommunikaatiossa, saumattoman yhteistyön löytämisestä ja turvallisen ohjaamisen mieltämisessä.

Oppilaat on valittu pääsykoevideon perusteella, jossa piti esittää ratsastusta käynnissä, ravissa ja laukassa sekä maastakäsittelyosuus, jossa sai tehdä hevosen kanssa mitä itse haluaa esittää.

– Tasovaadetta ei kuitenkaan ollut, sillä jos esimerkiksi ei osaa laukata, niin ei hätää. Minä kyllä opetan. Tärkeintä on motivaatio ja halu oppia sekä kyky sitoutua. Lähijaksot ovat kuitenkin noin kerran kuukaudessa perjantaiaamusta sunnuntai-iltaan.

Suuren hakijamäärän vuoksi kaikki eivät kuitenkaan saaneet opiskelupaikkaa tälle vuodelle, sillä aloituspaikkoja on 14.

– Varapaikoille jäi jonottajia, mutta näyttää siltä, että kaikki paikan saaneet aloittavat, sillä kaikki valitut ovat jo vahvistaneet osallistumisensa.


P

Opintojen aikana oppilas opettelee lännenratsastuksen perusteita ja lopulta osaaminen todennetaan näyttökokein muun muassa ratsastus- ja maastakäsittelynäyttöjen avulla.

Mitä kummaa on maastakäsittely?

– Sanoisin, että silloin opitaan lukemaan itseä ja eläintä. Miten toimit missäkin tilanteessa ja miten hevonen vastaa siihen. Se on ikään kuin hevosen kielen oppimista. Iso eläin on pahimmillaan todella pelottava, hankala ja voi olla jopa vaarallinen. Ihmisen tehtävä on kertoa hevoselle, miten ihmisten maailmassa ollaan ja saada hevosen luottamus, että hevonen on turvassa ihmisen kanssa, Porola kertoo.

Käytännössä maastakäsittely kattaa kaiken kanssakäymisen hevosen kanssa. Oli kyse varustamisesta, taluttamisesta, lastaamisesta kuljetukseen tai mistä vain hevosen kanssa yhdessä toimimisesta. Rajakorpi Ranchilla koulutuksessa ovat mukana myös naudat, joten myös karjan kieli on opeteltava.

– Nykyään näkee valitettavan paljon hevosenomistajia, jotka ovat ostaneet hevosen, Ihastutaan siihen ja parin viikon päästä se onkin ihan toinen eläin, kuin mitä se oli ostettaessa. Hevostenomistajien pitäisi jaksaa käyttää enemmän aikaa ja tarvittaessa rahaa yhteistyön löytymiseen. On myös tärkeää pyytää ajoissa apua, eikä hävetä sitä, ettei jotain asiaa osaa tai oman hevosen kanssa tulee hankaluuksia.

Porola antaakin osuvan vertauksen hevosen koulutuksen ja auton remontoinnin välillä.

– Jos et osaa korjata autoa, niin jonkin verran eteen päin pääset katsomalla YouTube-videoita, mutta pidemmän päälle se ei luultavasti ole toimiva ratkaisu. Sama hevosten kanssa. Kannattaa aina pyytää pätevältä ammattilaiselta apua ajoissa, eikä vasta sitten, kun tilanne on ihan mahdoton.



11 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page